گلهای آپارتمانی نقش زیادی در زیبایی منزل دارند، بسیاری از ما علاقه زیادی به نگهداری این گلهای زیبا در خانه داریم. اما به دلیل اینکه این گیاهان رشد خود را از گلخانه ها و در شرایط خاص آغاز کرده اند، نیاز به مراقبت و توجه زیادی در منزل دارند. آبیاری ، نورو خاک مناسب مهم ترین بخش مراقبت گلها در منزل هستند. پس برای شادابی گیاهان در منزل باید شرایط آب و هوایی مناسب رشد گیاه را به وجود بیاورید.
گیاهان مختلف در شرایط مختلف رشد می کنند، با توجه به اینکه شما نمی توانید تمام شرایط آب و هوایی را در منزل شبیه سازی کنید ، بهتر است گلهای متناسب با محیط خود را تهیه و نگهداری کنید. مثلا گیاهان گرمسیری در محیط های گرم و مرطوب شاداب ترند، در حالیکه کاکتوس ها در آب و هوای گرم و خشک بهتر می مانند.
تجهیزات مناسب گیاه
اولین نکته در نگهداری گلها توجه به تجهیزات اولیه است. تجهیزاتی از قبیل:
خاک مناسب، گلدان متناسب با سایز گل ( گیاهان در گلدان های کوچکتر از اندازه مناسب خودشان، بسیار زودتر خشک می شوند).، کود، سموم شیمیایی در صورت نیاز برای رفع آفات گل.
مورد بعدی انتخاب مکان نگهداری گل می باشد. بهتر است گلها را در جای ثابت قرار دهید، زیرا تغییر مداوم جای گل ،از شادابی آنها می کاهد. مکانی دارای نور مناسب انتخاب کنید. گیاهان به نور خورشید نیاز دارند.زیرا نور خورشید در ساخت سبزینه ی گیاهان نقش مهمی دارد پس حتما گیاهان را در مکانی بگذارید که نور کافی به آنجا برسد.البته همه ی گیاهان به نور یکسان احتیاج ندارند .
آبدهی گیاهان
در آب دادن نباید زیاده روی کنید. در فواصل زمانی منظم به گیاه آب بدهید و این فواصل را به گونه ای تنظیم کنید که خاک گیاه خشک شده باشد، خاک گلدان باید مرطوب نگه داشته شود، اما خیس نشود. البته توجه داشته باشید که میزان آب دهی گیاهان مختلف باهم فرق دارد. به طور مثال بهتر است بین دو آبیاری گیاهان آبدار و گوشتی، خاک آنها خشک شود. اگر خاک بیش از حد خشک یا مرطوب نگه داشته شود، ریشه های گیاه شروع به پوسیدن خواهد کرد که می تواند منجر به نابودی گیاه شود.
در زیر گلدان ها حتما باید سوراخ هایی برای خروج آب اضافه وجود داشته باشد و ریشه گیاه بتواند نفس بکشد. اندازه کافی آب ندادن به گیاهان گلدانی و مرطوب کردن خاک آن به طوری که آب از آن سر ریز شود و بیش از اندازه از زیر گلدان خارج شود منجر به تشکیل نمک هایی می شود که مانع از رشد گیاه می شوند.
در هنگام آبدهی سعی کنید شاخه و برگ ها را مرطوب نکنید، اما کل خاک مرطوب شود.
گیاهانی که نیاز به آب بیشتری دارند عبارتند از:
- گیاهان گلدار
- گیاهانی که در گلدان های رسی هستند
- گیاهانی که در گلدان های کوچک رشد می کنند
- گیاهان در نور مستقیم خورشید
- گیاهان با برگهای بزرگ یا برگ های نازک
- گیاهانی که بومی مناطق مرطوب هستند
- گیاه اخیراً جا به جا شده
- گیاهانی که در رطوبت بالا رشد می کنند
- گیاهانی که در یک اتاق خنک واقع شده اند
- گیاه گلدانی در ظروف بدون تخلخل
- گیاهان با برگ های ضخیم و یا لاستیکی
- گیاهانی که در یک ترکیب آب رشد می کنند
برخی از گیاهان آپارتمانی و نگهداری آنها
شفلرا:
شفلرا از جمله گیاهان آپارتمانی است که خشکی خاک را تحمل می کند. این گیاه در زمستان هفته ای یک بار و در تابستان به هفته ای دو تا سه بار آبیاری نیاز دارد.
بهترین مکان برای شفلرا، محلی با نور غیرمستقیم می باشد اما این گیاه در سایه نیز مقاوم است.
حسن یوسف:
خاک این گیاه باید همیشه مرطوب باشد. نور زیاد نیز باعث قوی تر و خوش رنگ تر شدن گیاه می شود. این گیاه را در مکانی پرنور قرار دهید.
کاج مطبق:
این گیاه در تابستان هفته ای دوبار باید آبیاری شود و در زمستان هفته ای یکبار. در مکانی با رطوبت مناسب و نور غیرمستقیم می تواند رشد خوبی داشته باشد.
کودهی مناسب این گیاه، 2گرم در لیتر سولفات آمونیوم، هر سه هفته یکبار از بهار تا آخر تابستان می باشد.
برگ انجیری (مونسترا):
این گیاه زیبا و پرطرفدار به نور غیرمستقیم نزدیک پنجره نیاز دارد. آبدهی این گیاه باید در تابستان هفته ای یک بار و در زمستان هر دو هفته یک بار انجام شود.این گیاه را در بهار از طریق قلمه ساقه می توان به راحتی تکثیر کرد.
پتوس:
گیاهی مقاوم می باشد که در اکثر مکان ها نگهداری می کنند. اما بهترین نور برای این گیاه ، نور متوسط و غیرمستقیم می باشد. آبیاری باید در تابستان هر چهار روز یکبار و در زمستان هفته ای یک بار صورت گیرد. برای تکثیر این گیاه ، قلمه ساقه از اواخر بهار تا اواسط تابستان به صورت ریشه دار کردن در آب می باشد.
نکات نگهداری گیاهان آپارتمانی
1.اجازه ندهید که گیاهان به نقطه ای برسند که پژمرده شوند و یا خاک از لبه گلدان بیرون بریزد، این ها نشانه های کمبود آب هستند.
2. دمای آب باید با دمای اتاق برابر باشد.
3. از استفاده مداوم آب نرم اجتناب کنید، زیرا ممکن است حاوی سدیم باشد.
4. زهکشی خوب برای گیاهان آپارتمانی سالم ضروری است، نباید آب در گیاه بماند.
5. گیاهان گلدار در نور نسبتاً روشن رشد مناسبی دارند ، پنجره های جنوبی،شرقی یا غربی خانه برای گیاهان گلدار مناسب ترند.
6. برخی از گیاهان برای رشد بهتر، باید زمانی را در تابستان در فضای آزاد باشند تا نور بیشتری را جذب کنند.
7. گیاهان آپارتمانی به هوای تازه نیاز دارند، پنجره ها را باز کنید و اجازه دهید تا اکسیژن تازه به فضای ساختمان وارد شود.